úterý 13. února 2018

Pozvánka na Skrýše 2018

Jubilejní 10. ročník Skrýší se opět přesouvá do nové, dosud nepoznané lokality, kterou je Strašická vrchovina – nejmenší a nejnižší část Brd. Z toho je vidět, že se nemusíte bát žádných extrémních hor, ale na druhou stranu pár kopečků se zajímavými výhledy tu najdete.

Centrum je v Dobřívi – turisticky atraktivní obci vzdálené 7 km na jihovýchod od Rokycan. A kam se při Skrýších podíváte? Je asi jasné, že nejvíc vás budou zajímat směry na sever a na východ.


Pokud tedy z Dobřívi vyrazíte na sever, hned nad obcí vás zaujme protáhlý hřeben Konesova vrchu (590). Vlevo od něj se tyčí sice nižší, ale poměrně výrazný trojboký jehlan Hrádecký vrch (549).

Uprostřed mezi oběma zmíněnými vrchy trochu zaniká jediná „hora“ v okolí (Kouklova hora, 532). A za ní již máte možnost dostat se na některé úbočí nejvyššího vrcholu v okolí, kterým je Žďár (629).

Vytrvalejší z účastníků Skrýší se určitě dostanou až za obec Hůrky, třeba na vršek Ohrada (509). Někteří odsud mohou pokračovat po hřebeni směrem na Trhoň. A někteří se třeba vydají pátrat po zbytcích zaniklé vsi Kuškov.


Pokud z Dobřívi vyrazíte na východ, nemůžete minout největší místní atrakci – vodní hamr – a první bodíky můžete začít sbírat hned v lese za ním. Vaší pozornosti jistě neunikne vrch Bábovka (609) – à propos nezapomeňte si na cestu přibalit svačinu.

Také můžete překonat říčku Klabavu a nakouknout do bývalého vojenského prostoru Brdy, třeba na Velký kámen (546). Anebo prozkoumat místní polozapomenutou technickou památku, tzv.
Strousbergovu železnici.

Kdo si chce Skrýše opravdu vychutnat, na toho čeká úplně nejvyšší vrchol Strašické vrchoviny Bílá skála (659), nebo alespoň jeho úbočí. A pokud by vám ani to nestačilo, můžete se podívat třeba pod Ostrý vrch (641). Nebo se raději vydáte prozkoumat umělé koryto Medoújezdského potoka kousek od silnice zvané Tankovka?


Ať už se rozhodnete jakkoli, najdete v bližším i vzdálenějším okolí Dobřívi spoustu zajímavých míst, převážně v čistém lese bez pichlavého podrostu, a kačeři možná i něco navíc.

Aleš Richtr - stavitel