čtvrtek 15. února 2024

O závodě Skrýše

 
Skrýše 2024 budou!

V Uterý v neděli 17.3. 2024 se v lesích mezi Úterým a Teplou koná patnáctý ročník Skrýší s podtitulem Kompas kontra GPS. Je určeno všem, kteří rádi hledají (a nalézají) a přitom se pohybují rádi venku v přírodě.
 
Skrýše budou na novém místě. Poběží se v údolích Úterského potoka . Shromaždiště v Úterý v Turbovně úterského spolku Bárt. V terénu je několik velice zajímavých orienťáckých oblastí - zlatokopecké jámoviště v Křiveckém lese, strmá údolí Úterského potoka a jeho přítoků, divoké lesy Tepelské pahorkatiny či stolové hory Sepusky a Stěnského vrchu (761 mnm). Pro orienťák jde o dosud neobjevený terén.
 
Křivecký les se zbytky po středověké zlaté těžbě
 
 Úkolem je najít, co největší množství skrýší (kontrolních stanovišť) ve stanoveném čase 4 hodiny (v dětské kategorii 2 hodiny). O úspěchu rozhoduje strategické myšlení, schopnost nalézt optimální trasu od skrýše ke skrýši, umění pohybu terénem a fyzická připravenost (pohyb jen po svých).

Sejdou se jak vyznavači orientačních sportů (závod je zařazen do Pražské zimní ligy a Západočeské zimní ligy), tak vyznavači geocachingu (závod je geoevent). Proto ten konfrontační podtitul Kompas kontra GPS.

 Záznam z ročníku 2017

Budou vypsány dvě kategorie, jedna pro navigaci s GPS (a mapou) a druhá pro navigaci pouze podle mapy a kompasu (bez GPS). A dětská kategorie.
  • Start - v neděli 17.3. v 11:00 - v Úterý
  • Cíl - tamtéž
  • Přihlášky emailem na olles@seznam.cz nebo jako koment v geoeventu (nejlépe nejpozději do 11.3., abychom stihli vytisknout mapy)
  • Prezentace od 10:00 v Turbovně v Úterý
Koordináty (spolu se stahnutelnými waypointy) skrýší, mapa a body budou zveřejněny na stránkách Skrýší den před závodem, aby účastníci mohli plánovat, co nejoptimálnější trasu.

Kategorie:
  • jednotlivci nebo týmy s kompasem
  • jednotlivci nebo týmy s GPS
  • děti - časový limit dvě hodiny
V rámci PZL je povolena jak GPS tak kompas.